Castelmezzano country Basilicata 1

Regionen som er beliggende i det sydlige Italien, med regionerne Kalabrien, Campania og Puglia som nærmeste naboer. Det er samtidig den region i Italien med mindst kystlinie, hovedparten af landets regioner – dog undtaget de nordligste, har et pænt stykke kystlinie.

Det er et område som for store dele er dækket af skove i de bjergrige områder, hvilket også giver grundlag flere store søer i regionen – herunder søerne i Monticchio med Lago Grande og Lago Piccolo.

Hovedstaden i regionen er Potenza, som også er navnet på den ene af regionens 2 provinser – Potenza og Matera.

Montescaglioso i Basilicata
Hvad er der at opleve ?

Det er en region med stor kulturel historie men samtidig også en region som byder på gode muligheder for flere forskellige former for sport. Med det bjergrige område er der masser af muligheder for vandreture, ture på mountin bike eller se området fra hesteryg.

Der er også muligheder for at udfolde vandsport, det kan enten være i form windsurfing, vandski, dykning og snorkling, samt søerne i regionen giver mulighed for at sejle i kano eller kajak, eller blot tage en sejltur langs kysten. Rafting på områdets floder er også en meget populær sport i sommerperioden.

I vintersæsonen når sneen har lagt en tyk dyne af sne over den bjergrige del af området, besøges regionens 3 naturparker regelmæssigt af skisportsinteresserede, hvor der er ski-aktiviteter for alle aldre.

På den kulturelle side, er resterne af den historiske by Sassi di Matera optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste, sammen med de utallige kirker omkring Matera. Regionen er den region på det italienske fastland som har den længste historie. Der vrimler også med kirker, rester af hsitorise byer og bygningsværker spredt ud over regionen.

Regionen har da også flere arkæologiske museer, som er værd at besøge for at se nærmere på regionens historiske og kulturelle baggrund.

Mad & Vin

Det klassiske og traditionelle køkken i Basilicata, er meget enkelt og består af de lokale produkter og fødevarer. Det er samtidig et køkken som bærer præg af påvirkning fra lande som Frankrig, Spanien, de arabiske lande samt ikke mindst Nordeuropa. Det er handelsrejsende fra disse lande som gennem tiderne har bragt krydderier og deres fødevarer med sig, og især krydderierne er blevet en del af det lokale køkken.

Regionen er blandt andet kendt for deres kødprodukter, som for eksempel pølsen salsiccia Lucanica. Dertil er lam ofte anvendt i det lokale køkken, til blandt andet retter med pasta og linser.

Pasta er en vigtig del af kosten, og her er det især hjemmelavet pasta af durumhvede som bliver serveret, de er da også kendte for deres hjemmelavede ”Orecchiette” – som betyder små ører og som serveres som tilbehør til grøntsagsretter. Hovedparten af den pasta som spises i regionen er hjemmelavet, og i sommerperioden er det ikke ualmindeligt at se husmødrene sidde udenfor i skyggen og forme pasta.

Der findes i regionen 3 vinzoner – Aglianico del Vulture, Matera og Terre dell’alta Val d’Agri. Vinen Terre dell’alta Agri er forholdsvis ny, og det er kun et lille område i provinsen Potenza hvor denne vin produceres.
Den mest kendte vin fra regionen er Aglianico del Vulture, en kraftig og krydret vin som er særdeles velegnede til de solide retter som serveres i regionen.

Overnatning:

 • Hotel in Pietra, Via San Giovanni Vecchio 22, 75100 Matera
 • Hotel Due Pini, Piazzale Stazione 5, 85025 Melfi (Potenza)
 • La Primula, Contrada Bucaletto 61/62a, 85100 Potenza

Restauranter:

 • Ristorante Lucanerie, Via Santo Stefano 61, 75100 Matera
 • Trattoria Lucana, Via Lucana 48, 75100 Matera
 • Il Ristoro del Carbonaio, S.P. 4 del Pollino/ Loc. Croce Pantana-Viggianello, 85040 Potenza

Seværdigheder:

 • Det Nationale Arkæologiske Museum for Basilicata (Potenza)
 • Sassi di Matera
 • Slottet i Melfi

Vingårde:

 • Cantine Morea, Contrada Piani di Camera, 85029 Venosa (Potenza)
 • Cantina di Venosa, C.da Vignali, 85029 Venosa (Potenza)

Hvad sker der:

 • Pollino Film festival – august
 • International Film Festival – august
 • Vinfestivallen In Vino Veritas – august
 • Diverse vinfestivaller – august og september

Geografi

map of italy with basilicata region

Vejret i Basilicata


Meteo Basilicata

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*