famous Devil's bridge on the NATISONE River that crosses the cit

Italiens mest østlige beligende region, med grænser mod Slovenien og mod Østrig i den nordlige del af regionen. Mod syd er der Adriaterhavet, og en stor del af regionen er præget af de høje bjerge blandt andet de friuliske Dolomitter og de Karniske alper, hvilket samtidig giver et meget varieret og frodigt landskab. Et landskab som byder på høje bjerge, grønne dale og ikke mindst imponerende søer. Langs kysten findes en lang række laguner og lange indbydende sandstrande. Hele 45% af regionens areal består af bjerge og bakker.

Regionen består af i alt 4 provinser – Udine, Pordenone, Gorizia og Trieste, hvoraf Udine er klart den største og geografisk udgør omkring halvdelen af regionens samlede område. Hovedstaden i regionen er Trieste.

Sprogligt er italiensk det mest talte sprog, men grundet beliggenheden er der også en række forskellige dialekter som for eksempel den friuliske dialekt eller den dialekt som tales omkring Trieste. Dertil kommer at der i de østlige egne, har sproget et slovensk præg og mod nord er der en udpræget karakter af tysk.

Duino castle
Hvad er der at opleve ?
Både sommer og vinter byder bjergene på uanede muligheder for at tilbringe ferien udendørs med vandring og klatring om sommeren, om vinteren står der ski og snowboarding på programmet.

De mange bakker giver mulighed for vandring, cykelture og ridning, ved kysten er der selvfølgelig mulighed for surfing, beachvolley og andre sommersportsaktiviteter.

Derudover er der mulighed for at besøge Grotta Gigante, som er Europa’s største grotte som er åben for turister. Hvis du er til golf, så findes der et bredt udvalg af golfbaner, alle naturligvis med en fantastisk udsigt.

På kultursiden byder regionen på en lang række imponerende bygningsværker, ikke mindst slottet Miramare beliggende lige ud til havet ved Trieste, byen Cividale del Friuli som består af to bydele på hver side af floden Natisone og forbindes af den berømte bro – Djævlens Bro.

Mad og vin
Den tætte tilknytning til blandt andet det østlige Europa, gør regionen til et kulinarisk mødested for forskellige madkulturer fra det centrale Europa, Venedig og ikke mindst den slaviske kultur. Det friuliske køkken byder på enkle og traditionelle retter med lokale råvarer som kød, mejeriprodukter, pølser og grøntsager.

En af de mest kendte fødevarer fra regionen, er Prosciutto di San Daniele, dertil kommer en række oste og kødprodukter som pølser og skinker. De er også kendt for den regionale dessert Gubana – som er en kage med fyld af tørrede frugter. Netop kager og den mest kendte strudel, er en del af det friuliske køkken.

Udover de søde sager, produceres også både rød- og hvidvine af høj kvalitet, heriblandt vine som Refosco, Tocai, Collio og den mousserende dessertvin Prosecco. Dertil kommer at regionen også er kendt for sine destillerede vine, herunder er det nok især grappa’en.

Overnatning:

 • Astoria Hotel, Piazza XX Settembre 24, 33100 Udine
 • Hotel Residence L’Albero Nascosto, Via Felice Venezian 18, 34124 Trieste

Restauranter:

 • Pizzeria Da Gino, Via Giovanni Pascoli 26, 34129 Trieste
 • Trattoria San Marco, Piazzetta Valentinis 4, 33100 Udine

Seværdigheder:

 • Aquileia – historisk by som er optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste
 • Palmanova – 9-stjernet fæstningsværk
 • Cividale del Friuli – hovedsæde for den første Lombardiske greve
 • Slottet Miramare i Trieste
 • Grotta Gigante i Sgonico – Europas største turistgrotte

Vingårde:

 • Pighin – Viale Grado, 11, 33050 Pavia di Udine

Hvad sker der:

 • Madfestivaller – Friuli DOC i Udine og Aria di Festa i San Daniele
 • Vintersports-aktiviteter

Geografi

map of italy with lazio region

Vejret i Friuli Venezia Giulia


Meteo Friuli Venezia Giulia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*