Bymuren udenfor Gradara i Marchealy

Regionen er beliggende i Midtitalien, mellem Adriaterhavet og Appenninerne. Mod nord er naboen Emilia Romagna og mod syd er det Abruzzo, Umbrien og Lazio.

Det er en region som for det meste udgøres af bjergfyldte og bakkede områder, tilsammen med lækre sandstrande som indbyder til afslapning og vandsport.

Regionens hovedstad er Ancona, og regionen består af provinserne Ancona, Ascoli Piceno, Fermo, Macerata og Pesaro-Urbino.

Solsikker ved Jesi i Marches - Macerata
Hvad er der at opleve ?  

De mange bjergrige områder gør området til et attraktivt sted for vintersportsaktiviteter. Især for skiløbere er området helt optimalt med sine mere end 73 km skipister, et sandt skisportsparadis. Også for andre vintersportsgrene som snowboard og langrend er der her rige muligheder for at udfolde sig i sneen.

Langs kysten kan der slappes af på de langstrakte, hvide sandstrande med det krystalklare vand, her kan dyrkes windsurfing eller bare nyde en gåtur på stranden i solnedgangens skær.

Derudover byder området på fascinerende naturoplevelser hvis det er friluftslivet som har interesse, regionen har flere resorts som giver mulighed for afslapning og wellness. De mange nationale og regionale naturreservater i regionen, er beskyttet af den internationale organisation – WWF.

Et sted som er værd at besøge er grotterne Frasassi, en fascinerende undergrundsverden blot 60 km fra Ancona-by. En række grotter som blev fundet ved et tilfæld i 1971, grotterne omfatter tilsammen 25 km.

Ud over det bjergrige område ligger spredt en række store borge og fæstningsværker. Her findes 22 af Italiens flotteste borge og fæstningsværker.

Mad og vin

Der er her ikke noget typisk regionskøkken, fødevarer og de lokale er præget af de mange bjergområder. De mest kendte fødevarer fra området, omfatter olivenolie, pasta som orecchiette, Polenta (majsmel) og ost, derudover naturligvis fisk og andet godt fra havet.

En af de mest kendte fødevarer fra området er blandt andet den hvide trøffel fra Acqualanga – det er også her der afholdes en årlig festival for den kostbare trøffel. Området er desuden kendt for sine stegte ravioli med fyld af kastanjer, fløde og Ricotta-ost. Derudover er der her stor tradition for at husmoderen selv laver sin pasta, og der findes et utal af variationer af opskriften på områdets orecchiette pasta. Pastaretter serveres gerne med ragu eller med fyld af osten ricotta.

Derudover udgør fisk også en vigtig del af kosten, og den lokale fiskesuppe Brodetto di pesce, er ingen undtagelse. Heri anvendes dagens friskfangede fisk sammen med friske tomater, områdets krydderier og den lokalt producerede olivenolie som ofte kommer fra familiens egne træer.

De bløde bakker er dækket af frugtplantager og vinmarker, mange af de gamle gårde er omdannet til hyggelige agriturismo’er.
I området produceres hvidvine som Verdicchio, Vernaccio og Falerio dei Colli Ascolani, samt ikke mindst rødvinene Rosso Piceno og Rosso Piceno Superiore. Derudover produceres som i mange andre af Italiens regioner en sød vin, som lagres på små træfade.

Overnatning:

 • Albergo Sant’Emidio, Via Minucia 10, 63100 Ascoli Piceno
 • Antica Tenuta le Piane, Villa Piane 21, Amandola
 • Residenza 100 Torri, Via C. Mazzoni 6, Ascoli Piceno

Restauranter:

 • Trattoria dell’Arengo, Via Tornasco 5, Ascoli Piceno
 • Lorenz Café, Piazza del Popolo 5, Ascoli Piceno
 • Da Mizzio, Via Esino 62, Centro Commerciale Lilla Torrette, 60126 Ancona

Seværdigheder:

 • Byen Ascoli Piceno
 • Grotten Frasassi (Ancona)
 • De mange nationalparker i regionen

Vingårde:

 • Casa Vinicola Garofoli, Via Carlo Marx 123, 60022 Castelfidardo (Ancona)
 • San Giovanni, Contrada Ciafone 41, 63035 Offida (Ascoli Piceno)

Hvad sker der:

 • Pesaro Wine Festival – april
 • Fano Karneval, slutningen af januar – starten af februar, det næstældste karneval i Italien
 • Karneval i Ascoli Piceno – starten af februar
 • International Festival of New Cinema, juli i byen Pesaro
 • Macerata Opera Festival, slutningen af juli – starten af august i Maserata
 • Festival for den hvide trøffel, oktober-november i byen Acqualagna

Geografi

map of italy with marche region

Vejret i Marche


Meteo Marche

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*