Sardinien

Øen er beliggende i Middelhavet lige udfor Italiens kyst, med naboøer som blandt andet Korsika. Det er Italiens næststørste ø, efter Sicilien.

Grækerne kaldte tidligere øen for “det menneskelige fodaftryk” og er en ø med i omegnen af 1840 km kystlinie, hvilket gør den til den italienske region med mest kyststrækning.
Det er samtidig en ø som ikke er typisk italiensk, her gror planter som ikke gror på fastlandet. Indbyggerne har deres egne lokale dialekter og de enkelte provinser har deres helt egne love. Mange års påvirkning fra omrejsende folkeslag har gjort øen til en kulturmæssig perle.

Øens hovedby er Cagliari, og øen består af 7 provinser – Carbonia-Iglesias, Nuoro, Olbia-Tempio, Oristano, Medio Campidano, Sassari og Ogliastra.

Poltu Quatu - Sardinien
Hvad er der at opleve ?

Øen byder på et meget kuperet terræn, så der er masser af muligheder for udforske området med vandreture eller cykelture hvis man er til friluftslivet.
Derudover er der også rig mulighed for at svinge golfkøllerne på øens golfbaner, hvis det er mere vandsport som har interesse så er masser af muligheder for blandt andet at windsurfe og dykke.

Opdag øens bjergrige og markante natur fra en anden vinkel end normalt, nemlig fra hesteryg, eller tag en cykeltur på mountainbike i den spændende natur.

Du kan også vælge at tage på bådudflugter til nogle af de mange små grotter og sandbugter, derudover er der mulighed for bare at nyde solen og slappe af på øens mange strande, herunder Costa Smeralda.

Kulturelt byder Sardinien på et tilbageblik i historien, på øen findes en lang række historiske udgravninger og rester fra tidligere tiders byer. Som for eksempel Nuraghi, resterne af den romerske by Turris Libisonis eller tag en tur på det Arkæologiske Museum. Her får vi et indblik i hvordan indbyggerne har levet for mange år siden, du har mulighed for næsten at følge historien skridt for skridt.

Mad og vin

Det sardinske køkken byder på stor variation – ikke mindst med påvirkning fra det nærliggende hav, som som bidrager til en lang række lokale retter med blandt andet hummer, muslingesuppe og spaghetti med fisk.

Ost som den sardinske Pecorino er velkendt, og ikke mindst den noget specielle “Casu Marzu” – groft sagt rådden ost. Dertil kommer retter med blandt andet lam og kanin, som indbyggerne er meget glade for at spise. Det er samtidig et køkken som bærer præg af de forskellige rejsende som har lagt vejen forbi Sardinien, oftest handelsrejsende som har bragt krydderier og fremmede fødevarer med sig. Det lokale køkken er inspireret af madkulturer fra blandt andet Grækenland, Frankrig og Spanien.

Det er også her man finder det specielle brød – carasu, som er et helt tyndt fladbrød, som er særdeles velegnet til øens udvalg af oste.

Der dyrkes også vin på øen, heraf er nogle af de mest kendte hvidvine som Vermentino og Vernaccia, eller rødvine som Carignano og Cannonau. Dertil er øen kendt for sin Mirto Likør, en likør lavet på myrte (små blå bær) som gror vildt på øen.

Overnatning:

 • Hotel Panorama, Via Mazzini 7, 07026 Olbia
 • Albergo Italia, Via Sardegna 31, 09100 Cagliari
 • Janas Hotel, Via C. Mameli 36, 09049 Villasimius

Restauranter:

 • Il Vecchio Mulino, Via Frigaglia 5, Vicolo chiuso – Via Maddalena 51, 07100 Sassari
 • Ristorante San Martino, Via Enrico Costa 34, 07100 Sassari
 • Ristorante Martinelli’s, Via Principe Amedeo 18, 09124 Cagliari

Seværdigheder:

 • Byerne Cagliari, Olbia, Sassari
 • Golfkurser på øens mange golfbaner
 • Nuraghi – arkæologisk udgravning fra det gamle Sardinien, optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste
 • Grotter og uspolerede sandstrande langs kysten

Vingårde:

 • Cantina di Santadi, Via Cagliari 78, 09010 Santadi 

Hvad sker der:

 • Musikalske arrangementer henover sommeren

Geografi

Kort over Sardinien

Vejret på Sardinien


Meteo Sardegna

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*