Kultur

Ferragosto i Italien

Har du holdt ferie i Italien den 15. august hører du måske til den gruppe af turister, der er blevet overrasket over den italienske helligdag Ferragosto. Ferragosto er en italiensk fridag med rødder mere end 2000 år tilbage i historien. Ferragosto udspringer af ferien ”Feriae Augusti” fra år 18 f.Kr., som den romerske kejser Augustus indførte for at fejre den overståede høst. Gennem tiden har både den katolske kirke og de italienske fascister brugt dagen i det politiske spil. I dag er Ferragosto overtaget af den katolske kirke og det er Marias Himmelfart, der fejres den 15. august

Dagen er en fridag og fejres blandt 7,1 millioner italienere ved at tage på skovtur fremgår det af en undersøgelse udarbejdet af den italienske landbrugsorganisation Coldiretti. Samme undersøgelse viser, at 68% af alle italienere benytter Ferragosto til at besøge familie og venner, tage til havet, tage en tur på landet eller op i bjergene. Kun for omkring 10% af italienerne er den 15. august – Ferragosto – en ganske almindelig dag som alle andre dage. For 21% af italienerne bruges Ferragosto som en fridag i hjemmet.

Hovedparten af italienerne holder Ferragosto sammen med familie og venner i en atmosfære præget af afslapning og hygge. Som vi kender det fra vores egne breddegrader, er grillen et yndet samlingspunkt. Det er ligeledes populært at tage ud og spise på restaurant, pizzeriaer, trattoriaer eller på agriturismo.

Coldritti forventer, at knap en halv million italienere fejrer Ferragosto med en middag på et agriturismo, som giver god mulighed for at kombinere en middag med udendørsaktiviteter. Det er i de senere år blevet mere udbredt at mange agriturismo’er foruden mad tilbyder udendørs aktiviteter som ridning, bueskydning, vandreture mv.

Første gang jeg selv oplevede Ferragosto for en del år siden efterhånden vågnede vi op til en unormalt stille hverdagsmorgen uden støj fra biler, lastbiler og landbrugsmaskiner. Butikker og restauranter mv. var lukket i stor stil – og fandt vi endelig en restaurant der havde åbent, så var alt allerede booket.

Vis mere

Andre indlæg

Se også
Close
Back to top button
Close