Kultur

Historien om Santa Lucia

D. 13. december – Santa Lucia dag betegner man i Italien som årets korteste dag, oprindelig i følge den gamle kalender. De fleste børn kender denne talemåde og ved at denne dag er populær, men det er kun de færreste som egentlig kender historien bag denne dag.

Hvis man er opvokset i det nordlige Italien, vil børnene vide at den blinde Santa Lucia kommer med gaver. Hun medbringer sine æsler så det er en god ide at have en pose korn klar og lade børnene skrive breve til hende. Lidt i stil med den danske tradition, hvor børnene skriver brev til julemanden, og så er det ham som kommer med gaverne.

Når kirkeklokkerne ringer solen ned om aftenen d. 12. december er det samtidig et tegn til børnene om at gå i seng. Børnene venter så på at Santa Lucia kommer for at spise de appelsiner og småkager samt drikker det halve glas rødvin som børnene har efterladt til hende. Dette gøres for at takke hende for at komme med gaver til dem. Til æslerne efterlades en pose med korn.

Om morgenen d. 13. december vil børnene finde en tallerken med de appelsiner og småkager som Santa Lucia ikke har spist, sammen med slik og chokolade-mønter.

Denne mere moderne tradition har sin oprindelse i de mange krige som fandt sted i den nordlige del af landet og som medførte stor fattigdom i de ramte områder. Et år slog en række af Milano’s velhavende familier sig sammen og bragte mad og tøj ud til de fattige familier i Bergamo og Brescia. Dette foregik om natten til d. 13. december. Familierne ankom med æseltrukne vogne da byerne ofte var svært fremkommelige grundet deres beliggenhed i bakkerne. Denne handling af medmenneskelighed og gavmildhed, huskes stadig her 1000 år senere og er en dag hvor man er gavmild og tænker på andre mennesker.

I det sydlige Italien, starter fejringen allerede om formiddagen d. 12. december med en gudstjeneste og fortsætter om aftenen med endnu en gudstjeneste. Herefter fortsætter aftenen med en række religiøse samt sociale festligheder. Dagen bruges desuden også til at bage de traditionelle søde kager som skal spises d. 13. december. I Siracusa, hvor Lucia stammer fra, brænder man bål af i løbet af natten op til d. 13. december.

På selve d. 13. december fejres dagen med et stort optog gennem byen, gudstjeneste samt begivenheder af mere religiøs karakter.

Historien om Santa Lucia, handler om en ung, rig pige hvis mor var syg – Lucia bragte hende derfor til Santa Agata’s grav hvor hun bad til at hvis moderen blev rask, ville hun vie sit liv til Gud. Moderen blev rask, og aftalte at Lucia skulle giftes med en ikke-kristen mand men Lucia selv ønskede ikke gifte sig med denne mand, hun begyndte i stedet at sælge ud af familiens inventar for at donere pengene til de fattige.

Den forsmåede ægtemand in spe angav hende derfor til de romerske myndigheder, som hentede hende til tortur hvor hendes øjne blandt andet blev skåret ud og hun til sidst blev dræbt.

En tragisk historie som vi i dag i de nordiske lande fejrer med levende lys og Lucia-optog.

Vis mere

Andre indlæg

Back to top button