Mad & Vin

Det italienske køkken er mere end pasta

De fleste forbinder Italien og den italienske mad med landets nationalret – pasta og ikke mindst med klassikeren pizza. Hvem kender ikke den traditionelle spaghetti med kødsauce, pasta med pesto eller hvad med pasta carbonara ?? det italienske køkken er meget mere end pasta med tomatsauce. De italienske regioner byder på et rigt varieret menukort, med et hav af lokale specialiteter og spændende retter.

Den populære region Toscana, er kendt for sit enkle køkken men samtidig med delikate retter krydret med basilikum, persille og timian. Det solide landbrød fra Toscana samt olivenolie udgør en vigtig del af de toscanske retter. Dertil kommer at nærheden til havet naturligt nok også præger retterne, som ofte af enkle fiskeretter.

Abruzzo, en ikke så kendt region men ikke desto mindre en region som er kendt for sine spicy retter. På en eller anden måde formår regionens kokke at lade chili indgå i næsten alle retter, lige tilpas så at det giver en markant smag til retten uden at overdøve smagen. Retterne fra Abruzzo bærer præg af områdets bjerge og havets tilstedeværelse. Regionen er også kendt for sine hjemmelavede fyldte pasta’er, og ovnbagte pastaretter. Derudover serveres solide og nærende retter som majsgrøden Polenta med kraftige pølser og fyldige sovse.

Sardinien, en ø beliggende på den vestlige side af Italien er hjemsted for et køkken fyldt med tradition for fiskeretter, derudover kommer mere solide retter fra den centrale del af øen. Øens kulinariske traditioner bærer tydeligt præg af besøg fra flere forskellige fremmede kulturer som araberne, franskmænd, grækere og spaniolere, som gennem tiderne har krydset øen. Med sig bragte de fremmede, nye traditioner for krydrede retter. Nutidens kulinariske specialiteter fra Sardinien byder på fiske- og kødretter krydret med fennikel og safran. Fyldige kødretter, og krydrede pastaretter udgør en stor del af det lokale køkken på Sardinien. Et køkken som derudover i høj grad også er kendt for sine oste, især dem som laves på fåremælk.

Regionen Emilia-Romagna er en kulinarisk perle, og omtales ofte som Italiens spisekammer. Beliggende i den nordlige del af Italien, er Emilia-Romagna hjemsted for mange af landets kendte fødevare. Ikke mindst Prosciutto di Parma, pølsen Mortadella, osten Parmigiano-Reggiano og Balsamico vinaigre. Retterne fra Emilia-Romagna er kendt for deres krydring og gode smag.

Især i de sydligere regioner, kan den afrikanske kultur mærkes i madlavningen. Hver af de italienske regioner har deres specialiteter og lokale råvarer, som er karakterisk for den pågældende region, geografi og kultur. Fårehyrder, landmænd, vinbønder, fiskere og butiksejere har alle deres andel i et af de mest differentierede køkkener i verden.

Vis mere

Andre indlæg

Se også
Close
Back to top button