Mad & Vin

Giro d’Italia går i køkkenet – Uge 1

Der er ingen tvivl om at italienerne elsker mad og ikke mindst cykelsport højt, men når det kommer til stykket så har maden nok en lidt større plads i de italienske hjerter end meget andet. Et kendt ordsprog siger da også, at vejen til en italieners hjerte går gennem hans mave. Efter den obligatoriske morgenkaffe, er en italiener allerede begyndt at tænke på hvad menuen for frokosten er.

På Giro d’Italia’s vej gennem Italien, går turen gennem hovedparten af landets regioner og byder på en kulinarisk oplevelse for rytterne. Et typisk italiensk køkken men som samtidig er utrolig varieret og hvor der gøres brug af de lokale råvarer som findes i området.

Her følger vi med etape for etape og giver et indblik i de lokale specialiteter som er karakteristiske for områderne.

1. etape fra San Lorenzo al mare til Sanremo

Giro’ens første etape starter i regionen Liguria, hvor havet har en stor indflydelse på de lokale retter. De klassiske retter fra området omfatter blandt andet pizza med skaldyr og oliven, frisk pasta med muslinger, kødretter som blandt andet gryderet med kanin. En anden specialitet er retten la Sardenaira, som er en klassisk ret fra San Remo og består af en focaccia med tomatsalsa, hvidløg, kapers, oliven og friske sardiner (heraf navnet).

2. etape fra Albenga til Genova

Vi er fortsat i det liguriske køkken, som ud over fisk også byder på andre specialiteter. En af de mest kendte retter fra regionen er Pesto Genovese(navngivet efter regionens hovedstad) som består af frisk basilikum, pinjekerner, olivenolie og oste Parmigiano og Pecorino Sardo. Ofte serveres pesto’en til trenette, en pastatype som ligger imellem spaghetti og den bredere linguine.
Grøntsager som zucchini, asparges og artiskokker er også udbredt i de lokale retter.

3. etape fra Rapallo til Sestri Levante

Nu bevæger rytterne sig fra den liguriske kyst og ind i landet. Her hedder en af de klassiske opskrifter – fugassa de Réccu (focaccia di Recco)og består af en focacciamed oste fra området – enten Strachino eller Crescenza ligure. Denne italienske sandwich opnåede i 2013 titlen I.G.P (Indicazione Geografica Protetta) som en beskyttet fødevare.
Bagværk som focaccia og tærter præger områdets opskrifter, ikke mindst focaccia med forskelligt fyld og de italienske tærter med fyld af marmelade, dertil den kendte Panettone Genovese.

4. etape fra Chiavari til La Spezia

Giro’ens sidste etape i Ligurien går mere i en syd-østlig retning og kommer igen ned mod kysten. Her er blandt andet muslinger en stor del af retterne, og en af de klassiske er Muscoli ripiene – det vil sige muslinger med fyld af brød, mortadella, hakkede muslinger, revet ost, æg og muskatnød. De fyldte muslinger koges i en salsa med tomat og olivenolie, og serveres med pasta.

5. etape fra La Spezia til Abetone

Nu bevæger feltet sig mod Toscana, og her er det de traditionelle toscanske retter som kommer på bordet. Den toscanske kost er solid og nærende, og en af klassikerne er la Ribollita – en suppe med grøntsager og brød. Retten har fået sit navn pågrund af sit lave fedtindhold samt at det var nemt at lave en kæmpe gryde med suppe som kunne holde sig i de næste par dage. Ingredienserne består som hovedregel af toscanske bønner, løg, kål som sort kål (Cavolo nero) og olivenolie. Svampe og kød begynder også at præge de lokale retter.

6. etape fra Montecatini Terme til Castiglione della Pescaia

Starten går i Toscana med kurs sydpå. Langs kysten er der fokus på fisk, og en god fiskesuppe med alt godt fra havet er klassikere i kystbyerne Livorno og Viareggio. Her kan en fiskesuppe snildt indeholde små blæksprutter, blæksprutteringe, blå muslinger, de små hjertemuslinger samt forskellige former for hvid fisk i stykker. Denne form for fiskesuppe kaldes Cacciucco, og den klassiske opskrift indeholder ca. 13 ingredienser men almindeligvis benyttes kun 6 – 7 af disse ingredienser.
Pasta med kød, heriblandt ragu på vildsvin er velkendte i området, hvor det også er meget anvendt at grille kød.

7. etape fra Grosseto til Fiuggi

Dagens etape starter i Toscana og har mål i Lazio, hvor Italiens hovedstad Rom befinder sig. De traditionelle retter fra Lazio, er enkle retter, som går under betegnelsen “fattigmandskøkken”. Dette skal forstås på den måde, at det er retter af enkle råvarer men uden at gå på kompromis med smagen. En af klassikerne er Acquacotta – en enkel suppe tilberedt på årstidens grøntsager. Derudover retten Fini fini al sugo di recaglie, det vil sige håndlavet frisk pasta med æg og dertil en sovs på kylling, selleri, løg, basilikum, tomater og vin.

8. etape fra Fiuggi til Campitello Matese

Også på denne etape krydser rytterne en regionsgrænse, fra Lazio og ind i Molise, hvor dagens målby Campitello Matese ligger. Både start- og målby har begge flere gange tidligere været del af ruten i Giro d’Italia.
De lokale retter består af frisklavet pasta med en ragù på kød, det kan enten være på vildsvin, lam eller oksekød. Nogle andre klassiske retter er blandt andet Strozzapreti med ragù – en speciel form for pasta som går under navnet, kvæle præster. Derudover polenta med salsiccia – majsgrød med tomatsalsa og den italienske pølse(minder lidt om den danske medister).

9. etape fra Benevento til San Giorgio del Sannio

Ugens sidste og Giro’ens mest sydlige etape går fra Benevento til San Giorgio del Sannio i Campagnia. Her er dyre-indmad en stor del af de lokale retter. Det drejer sig blandt andet om lever, hjerte og milten fra for eksempel lam. Dette serveres til de traditionelle båndpasta. En af de klassiske retter er Mugniatielli (en ret med indmad og  bønner). Et kendetegn for mange af retterne er, at de er mere krydrede og kraftige, og ofte indeholder krydderiet kanel.

Vis mere

Andre indlæg

Back to top button