shadow

Italiensk opera er en helt særlig kunstform i Italien, og ikke mindst det at der synges på italiensk, gør dem til noget helt særligt. Opera opstod oprindeligt som underholdning og afslapning for de rige og velhavende aristokrater. Mange af datidens operaer var komponeret og fremført for hoffet, de blev derved kun set af et meget begrænset publikum. Men senere skulle de dog gå hen og blive utroligt populære. Denne introduktion til italiensk opera, er med til at give dig et indblik i italiensk musikkultur, uanset tid eller historie.

Opera’en blev født i Italien omkring år 1600, og har siden dengang spillet en betydningsfuld rolle i historien frem til idag. Komponiser som Händel, Gluck og ikke mindst Mozart, har komponeret et stort antal af de opera’er som spilles på verdens musikscener. De italienske komponister som Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi og Puccini står bag en stor del af de værker som i dag er nogle af de mest kendte opera’er.

En af Italiens mest kendte komponister af italiensk opera, er Giacomo Puccini. De fleste kender nok opera’er som La Bohème, Tosca, Madam Butterfly og Manon Lescaut. Opera’er som også har været spillet flere gange på blandt andet det Kongelige Teater samt på Opera’en. Det var nu ikke alle opera’er som Puccini nåede at færdiggøre, blandt andet Turandot efterlod han ufærdig ved sin død. Den færdige opera havde endelig premiere på La Scala i Milano i 1926, efter at Franco Alfano færdigkomponerede værket – han fik dog ikke fornøjelse af at høre sin del af operaen da dette ikke blev spillet ved premieren.

Rundt om i Italien, står mange af de imponerende operahuse som blev bygget i operaens højtid, som et monument om italienernes kærlighed til en gribende kærlighedsfortælling omsat til musik. En kærlighed til musik som gør at disse operahuse hver sæson fyldes med forestillinger og glade besøgende.
Opera-sæsonen i Italien indledes i slutningen af oktober, og der er tradition for at mange af pladserne købes for flere år af gangen.

Her finder du et udvalg af de operahuse som opera-elskende turister kan besøge:

1. Teatro La Fenice i Venedig, er et af de mest berømte teatre i Europa. La Fenice åbnede for første gang i 1792, og har efterfølgende været hårdt medtaget af 2 brande, men blev renoveret og åbnet igen.

2. Teatro Alla Scala er Milanos berømte operahus. Huset har været igennem en omfattende restaurering og genåbnede dørene til et nyistandsat operahus i 2004. Det oprindelige operahus var designet af Giuseppe Piermarini og åbnede i 1778. Under 2. verdenskrig blev La Scala udsat for kraftige bombeangreb og åbnede i 1946 efter renovering. Det blev hurtigt et af topnavnene indenfor operahuse, og er det stadig den dag i dag. Dog har operahuset endnu ikke oplevet, at lægge scene til operasanger Andrei Bocceli’s stemme – ifølge forlydender skyldes dette sceneskræk.

3. Teatro San Carlo er det ældste operahus i Italien og blev bygget i 1737. Operahuset er beliggende i Napoli og programmet byder på et udvalg af opera, ballet og korte, komiske opera’er.

4. Teatro Massimo i Palermo er udover at være det førende operahus på Sicilien, så er det også et af de fineste operahuse i Europa. Året rundt indeholder programmet et bredt udvalg af opera, ballet og musik.

5. Teatro Comunale di Bologna er et af Italiens bedste teatre. Det er et fantastisk eksempel på den barokke arkitektur som var så karakteristiks for byggestilen i 1800-tallet.

6. Teatro Verdi i Pisa kan betegnes som det nok smukkeste operahus i det centrale Italien.

7. Teatro Regio di Parma blev bygget i 1829, og den dag i dag er der opera, dans og drama-opførelser, såvel som forskellige koncerter og specielle arrangementer.

8. Teatro Regio Torino er Torino’s fornemme operahus og er beliggende på Piazza Castello. Operahuset blev genopbygget i 1973, efter at det originale teater blev totalskadet af en brand i 1936. Så der skulle gå knap 40 år før operahuset igen kunne byde publikum velkommen indenfor til musikalske oplevelser.

9. Teatro dell’opera di Roma var stedet, hvor der i tidligere tiders sommersæsoner blev afholdt opera og danse-optræden i de gamle bade i Caracalla. Et unikt sted som når mørket falder på, byder på en fantastisk udsigt til stjernehimlen.

10. Arena di Verona’s opera sæson indledes allerede i juni, men hele året byder på et stort udvalg af forskellige musikalske oplevelser .

Italiensk opera har spillet en betydningsfuld rolle i den form for opera som vi kender i dag. Uden påvirkning fra Italien og operaen her, ville opera være noget helt andet når det gælder musik, stil og ikke mindst udførelsen. Opera er siden starten blevet påvirket og formet af den italienske operastil, og fortsætter med at påvirke musikken helt frem til i dag.
Italiensk opera skal opleves, det er ikke nok blot at lytte til musik og sang – hele oplevelsen skal med.

God fornøjelse !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*