shadow
Det dansk-italienske par Lotte Brøns og Francesco Sidoti med firmaet Luxuslife, importerer salt fra Sicilien, der er håndindsamlet i 3.000 år gamle og WWF beskyttede saltpander i Trapani på Siciliens nordvestlige kyst.

-I den italienske madkultur er saltet en meget vigtig ingrediens. Gennem generationer er salt blevet brugt til at konservere mad, og italienerne betragter faktisk salt som noget af det bedste, man kan give sin krop. Ifølge videnskaben kan man leve længere uden vand end uden salt.

Sådan lyder det fra Lotte Brøns og Francesco Sidoti, som for få år siden besluttede sig for at importerer det “sicilianske guld” og i dag sælger siciliansk havsalt via egen hjemmeside og til en række udvalgte butikker, heriblandt Inco.

Går i vikingernes fodspor
I middelalderen tog vikingerne til Trapani og byttede bjørneskind til salt, som de brugte til madlavning og saltning/konservering af kød samt til garvning af deres skind. I dag er vikingerne fortid, men saltproduktionen foregår stadig.

Når det bliver forår fyldes de naturlige saliner med havvand, og med hjælp fra den varme sicilianske sol og de stærke afrikanske vinde fordamper vandet henover sommeren. Herefter opsamles saltet. Det er ikke tilladt at bruge nogen former for maskiner i det naturfølsomme område, hvor der findes mange sjældne trækfugle og flamingoer, og derfor er saltet 100 pct. bæredygtigt.

Selve området, hvor saltet kommer fra, er en del af Ramsar Konventionen – en international organisation til beskyttelse af verdens vigtigste og mest særlige vådområder. Saltet høstes derfor med håndkraft, og da der næsten ingen industri er på vestsiden af Sicilien, er vandet og dermed også saltet ekstraordinært rent.

Det våde salt med de smukke farver
Der findes flere producenter på Sicilien, men efter flere besøg på øen besluttede SIKANI sig for det våde salt.

-Der er flere forskellige saltpander og firmaer i det samme område, men vi faldt pladask for det våde salt, dets smag og historie. Personligt har jeg aldrig spist salt på noget overhovedet. Jeg har altid syntes, det smagte forfærdeligt, men det organiske salt kan jeg spise som slik, fortæller Lotte Brøns.

SIKANI Organic Sea Salt er uraffineret, kun drænet for havvand og er derfor stadig vådt. Det er med til at give en intens saltsmag, der gør, at der ikke skal bruges så meget i madlavningen.

At saltet kun er drænet for havvand betyder samtidig også, at det er salt i den mest naturlige form, sådan som man har brugt det i Middelhavslandene gennem årtusinder.

Saltet fra SIKANI bliver tilført håndsamlede økologiske urter fra et stort naturreservat på nordsiden af Sicilien. Området kaldes for romernes spisekammer, og når der kommer citron, appelsin eller kapers i det organiske, våde salt, får saltet en smukt afsmittende farve. Appelsinsaltet bliver f.eks. helt orange.

Mineralerne gør forskellen
SIKANI samarbejder med et lille, lokalt firma, som på typisk italiensk maner og med masser af stolthed, entusiasme og kærlighed leverer et unikt produkt med gode egenskab. Saltet indeholder nemlig en række mineraler som kalium, magnesium og calcium, hvilke bidrager til et almindeligt energistofskifte og fastholder et normalt boldtryk.

Info: For 3000 år siden grundlagde fønikerne saltlagunerne i Trapani. Fønikerne solgte purpur og opfandt farven lilla/violet. Dengang hed Sicilien ’Sikani’, og det danske firma har således med navnet Sikani og med solsymbolet og den lilla farve på logoet ladet sig inspirere af en årtusind gammel fønisk kultur.

Find forhandler på linket – http://sikani.dk/da/her-kober-du/

z9RaqttR4fRStsm

bYYKb30mzOfVNR9

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*