shadow
Efteråret er så absolut højtid for gastronomiske arrangementer i Italien, store som små arrangementer og smagninger finder sted i alt fra små landsbyer til de større byer. Italienerne elsker deres mad og vin, så dette er altid en god anledning til at mødes og tilbringe et par timer i gode venners selskab med lidt godt til ganen.

Der er da også noget for enhver smag og humør, som oftest med udgangspunkt i de lokale specialiteter som italienerne har god grund til at være stolte af.

De lokale specialiteter og egnstypiske retter samt råvarer for den sags skyld bliver beskyttet samt bevaret og er stadig en stor del af indbyggernes identitet og kultur hvor der ikke gåes på kompromis med kvaliteten eller hvor lang tid der skal bruges på tilberedning.
Prøv bare at se nedenstående oversigt over blot et lille udpluk af mad-arrangementer i den kommende tid.

Bagna Cauda – i november fejres i byen Vignale Monferrato (Piemonte) den traditionelle ret Bagna Cauda, som er en salsa bestående af saltede ansjoser, ordentlig portion hvidløg samt olivenolie, hvori man dypper friske grøntsager som herefter spises. Hertil drikkes den lokale Novello-vin.

Græskar – i det meste af november fejrer indbyggerne i regionen Emilia-Romagna græskarret, og her indgår græskar i de fleste af familiernes daglige retter, i alt fra bagværk, til pasta, som suppe, bagt i ovnen eler som pure – fantasien har ingen grænser når det gælder udnyttelse af naturens råvarer.


Ost
– er man til ost, så skal man besøge regionen Friuli-Venezia Giulia i november, hvor kommunen Gemona del Friuli hylder osten og tilbehøret til ost. Her kan man gå på opdagelse i et slaraffenland af et marked fyldt med lækre og indbydende lokale og regionale oste. Her bydes på smagsprøver samt mulighed for at købe nogle af de lækre oste med hjem til middagsbordet.

Tortellini – vintertid er tid for de fyldte pasta’er som hedder tortellini og i byen Borgo San Lorenzo i Toscana, kan man i november smage på et bredt udvalg af tortellini’er fra området, her varieres fyldet med kød, svampe, grøntsager og hvad naturen kan bidrage med på denne årstid.


Polenta
– her fejres den klassiske majsgrød fra de nordlige regioner i Italien med musik, fællesspisning og anden festivitas i 2 uger af november. Polenta er en noget bastant vinterret for familierne på landet og er udpræget vintermad, serveres med salsa eller en gryderet som har simret i mange timer på komfuret.

Radicchio – den karakteristiske italienske fine røde kål – “Vinterens spiselige blomst”, som i regionen Veneto har opnået en IGP-klassifikation (Identificazione Geografica Protetta) fejres i november i byen Scorzè ved Festa del Radicchio. Byens lokale piazza vil være fyldt med boder med radicchio, der vil være spændende arrangementer og selvfølgelig mulighed for at smage de lokale vinterretter med radicchio.

Ristede kastanjer