shadow

Så gik Giro d’Italia ind i sin 2. uge af løbet, efter en hviledag som var meget tiltrængt for rytterne. Efter weekendens hårde etaper var der brug for restituering og noget god mad for de tilbageværende ryttere i feltet.

10. etape fra Civitanova Marche til Forlì

En lang, flad etape på 200 km som bringer rytterne gennem Marche og ind i regionen Emilia-Romagna. En af de klassiske lokale retter er Passatelli in brodo – en klar suppe med bånd af en lokal grov pastatype. Derudover består de lokale retter af blandt andet kanin og lam, eller pappadelle med ragu.
Køkkenet i Emilia og de lokale retter betegnes ofte som solide med fylde og smag, det er også herfra at den verdensberømte lasagne al formo har sin oprindelse.

11. etape fra Forlì til Imola

Området er kendt for sin klassiker – piadini romagnola, en blød madpandekage som gerne fyldes med skinke, mozzarella og tomater. Det kan også være rucola og osten Stracchino, eller for den sags skyld grøntsager. En lækker og nem frokost, som kan varieres afhængig af sæson og humør. Øvrige traditionelle retter fra området er blandt andet diverse retter med fisk, da havet trods alt ikke ligger så langt væk. Men også kødvarer som den italienske pølse salsiccia, salami, prosciuuto og coppa har deres oprindelse her i regionen.

12. etape fra Imola til Vicenza

Vi befinder os fortsat i regionen Emilia-Romagna, dagens etape er på ca. 200 km og rytterne vil også blive udfordret på et par stigninger.
En af de traditionelle retter i området omkring målbyen Vicenza, er retten Baccalà alla vicentina som er en meget populær klassiker for egnen og en ret som forbindes med byen Vicenza. Retten består ganske enkelt af tørret fisk (Baccalà) der blødes op over 3-4 dage, tilberedes i en cremet sovs, og serveres med polenta (majsgrød) til. En solid og nærende ret, som giver minder om de norske tørrede fisk. Polenta spises meget i de nordlige egne af Italien og som her i Veneto-regionen.

13. etape fra Montecchio Maggiore til Jesolo

Rytterne kører nu rundt i regionen Veneto i det nordøstlige Italien, her er de lokale retter solide og fyldige. En af klassikerne er retten Risi e bisi – en enkel ret med ris, friske ærter og pancetta. Retten er en klassiker i området omkring Venedig og blev tidligere som regel kun tilberedt ved højtider som for eksempel festen for San Marco, byens grundlægger. Derudover byder området på talrige retter med fisk som for eksempel ål, ørred og karper. På vinsiden er området især kendt for sine hvide vine vine som Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon, Riesling samt rødvine som Merlot, Cabernet Fran og Cabernet Sauvignon.

14. etape fra Treviso til Valdobbiadene

Dagens etape er en enkeltstart på 59,4 km med udgangspunkt i Treviso og målby i Valdobbiadene. Begge byer er beliggende i regionen Veneto som blandt andet er kendt for sine mousserende Prosecco-vine, netop fra området Valdobbiadene.
Regionen er desuden kendt for sine mange oste, heriblandt Asiago. Forskellige typer af honning som for eksempel akaciehonning, eller kastanjehonning er en specialitet. En af de klassisk eretter fra området er Bigoli mori med salsa – en lokal pasta  der mest minder om en tyk spaghetti som serveres med salsa til.

15. etape fra Marostica til Madonna di Campiglio

Søndagens etape, lige før hviledag mandag går fra Marostica til den kendte top Madonna di Campiglio, der flere gange før har været en del af Giro d’Italia. Startområdet er især kendt for sine kirsebær – Ciliege di Marostica. Rytterne nærmer sig Alperne, hvilket også præger det lokale køkken, hvor en klassisker blandt andet er Strudel med æbler – en kage med æbler, kanel og nødder. Den nordlige del af Italien er kendt for sine frodige frugtplantager, hvor der dyrkes blandt andet æbler, pærer og fersken.