shadow

Chokolade smager godt og er elsket af mange, men chokolade kan også indeholde stoffer som ikke er gode for vores helbred. Den tyske forbruger-organisation Foodwatch har i starten af juli 2016 offentliggjort resultatet af en undersøgelse af forskellige stoffer i chokolader og chips.

Resultatet af undersøgelsen viser, at chokolader fra blandt andet italienske Ferrero (også kendt for Ferrero Rocher og Nutella) og Lindt indeholder en mineralolie som kan være skadelig for helbredet. Det drejer sig om Ferreros „Kinder Riegel“ og Lindts „Fioretto Nougat Minis“. Begge producenter er kendte og populære mærker som sælges i Danmark.

Den pågældende mineralolie menes at være kræftfremkaldende og skadelig for den menneskelige organisme, på dette grundlag har Foodwatch anmodet producenterne om at trække produkterne tilbage. Dette har producenterne dog nægtet, og varerne findes derfor fortsat på hylderne i butikkerne, og vil kunne findes der fremover.

Du kan som forbruger ikke selv smage eller lugte om der befinder sig mineral-olie i den chokolade som du spiser. Undersøglesen viste blandt andet også, at de pågældende chokolader samt andre testede chokolade-typer indeholdt andre stoffer som i lighed med de mineralske olier kan ophobe sig i kroppen, og på sigt forårsage skader. Børn er især udsat og de testede chokolader er blandt andet også rettet netop mod børn, så der er grund til at være opmærksom næste gang i er ude og handle.

Foodwatch gennemførte ved påsketid, en tilsvarende undersøgelse af flere chokolade-produkter i forbindelse med påsken. Her konstareredes at flere af produkterne indeholdt farlige aromatiske mineralolier i blandt andet chokolade-kaniner. De pågældende varer blev forhandlet via Lidl, Penny og Aldi, og var kendte samt ikke mindst dyre mærker som Lindt og Feodora, mærker som mange nok vil forbinde med chokolade af god og høj kvalitet.

Mineralolien er ikke nødvendigvis direkte tilsat til chokoladen, men kan finde vej ind i chokoladen via for eksempel emballagen. Det kan ske via de jutesække som bruges til at transportere de rå kakaobønner eller hvis der sidder rester af mineralolie på de maskiner som anvendes i produktionen. En af de største kilder til forurening med blandt andet mineralsk olie, er papiremballage – en emballageform som anvendes i stor udstrækning undervejs i forløbet. Papiremballage kan ifølge Foodwatch indeholde en lang række skadelige stoffer, og især i emballage lavet af genbrugspapir, kan der være et stort indhold af sundhedsfarlige stoffer.3. Lindt Fioretto

8. Kinder Riegel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*