shadow

Det er blevet populært blandt tyve i Italien at stjæle de værdifulde oste Parmigiano Reggiano samt ikke mindst de dyre italienske vine. Fornylig fangede politiet i det nordlige Italien en bande som stod bag organiseret tyveri af talrige af de kendte oste derudover Balsamico’en fra Modena.

Det var en nøje tilrettelagt razzia fra politiets side, i forbindelse med en aktion som har været i gang i den senere tid som følge af et stigende antal af tyverier af kendte og beskyttede italienske fødevarer.

I forbindelse med aktionen konfiskerede politiet også i omegnen af 16.000 flasker vin, svarende til en værdi af rundt regnet 100,000 euro. Dertil kommer et antal Parmigiano Reggiano-oste til en værdi af 80.000 euro. Derudover blev 10 personer anholdt for at have stjålet de kendte fødevarer.

En af de store runde Parmigiano Reggiano-oste på omkring 40 kg har en værdi af ca. 400 euro, hvilket også gør det til en af de foretrukne fødevarer på top-10 listen over stjålne fødevarer. Problemet er kendt i hele Italien, og omfatter blandt andet beskyttede fødevarer som citroner, hasselnødder, appelsiner fra bestemte områder. Dertil kommer de færdige produkter som oste, skinke og ikke mindst vine.

Flere producenter i de berørte områder, kan da også fortælle at de hvert år mister produkter for et større beløb som følge af de organiserede tyverier. Tyverier som oftest er bestillingsarbejde, hvor der stjæles efter en “ønskeliste”. For de ramte producenter er det store værdier som mistes ved et tyveri, og desværre er det oftest svært at opspore de stjålne varer. Selvom oste som Parmigiano Reggiano mærkes med den enkelte producents mærke, så bliver de stjålne oste skåret op i mindre stykker som sælges på lokale markeder. Hvilket efterfølgende gør det svært at identificere dem, for ikke at sige umuliggør efterforsknings-arbejdet.