shadow

Kan du lide god vin og går ferien til Italien, ikke mindst den sydlige region Puglia så kan det anbefales at smage på områdets lokale vine og måske besøge en vingård. En af de lokale vine som er værd at smage og udforske er Primitivo, en vin som laves på druen af samme navn.

En typisk syditaliensk vin, som har en fyldig og kraftig smag, rig på garvesyre(tanniner) og en høj alkoholprocent. Kendetegnet på sin intense og ikke mindst mørkerøde farve.

Navnet Primitivo stammer fra ”tidlig en” og er en hentydning til druens meget tidlige modning. Vinen har dog overhovedet ikke noget med ordet ”primitiv” at gøre, hvilket man måske kunne tro. I Puglia, dyrkes druen primært i området Manduria – heraf også navnet på vinen Primitivo di Manduria.

Det formodes, at druen er kommet af vandvejen over Adriaterhavet til Italien fra Kroatiens vinmarker. En variant af samme drue, dyrkes i dag i Californien og kendes under navnet Zinfandel. En drue som er blevet utrolig populær. hvilket nok også har smittet lidt af på den italienske variant. Efter en lidt lavperiode, fik den italienske Primitivo-drue vind i sejlene og der kom en periode hvor det gik rigtig godt – hvilket det så stadig gør. Den er sågar gået hen og blevet en anerkendt og efterspurgt vin i det sydlige Italien.

Godt nok har druen forskellige navne afhængigt af hvor man finder den, men i bund og grund har de samme stamtræ. Videnskaben har nemlig påvist at uanset at druen befinder sig på hver sin side af kontinentet, så har den samme DNA. Så i Californien hedder den Zinfandel, i Italien er det Primitivo og i Kroatien er det Crljenak Kasteljanski.

Hvad har Puglia at byde på ?

Udover et spændende udvalg af vine og indbydende gastronomi, så har regionen også en række kulturelle perler at byde på.

Det er hjemsted for de kendte trullier- de karakteristiske runde, hvidkalkede huse med spidst tag. Her er især byen Alberobello et besøg værd, en by udelukkende med historiske trullier og tilmed optaget på UNESCO’s Verdensarvliste over historiske og enestående steder i verden.

Derudover byder regionen også på en bygning som mange nok har set, men ikke helt set alligevel. Det er nemlig Castel del Monte – et imponerende bygningsværk som kendetegnet ved at symbolisere tallet 8. Selve bygningen har nemlig 8 sider, og der er 8 rum på 2 af etagerne og ikke mindst har bygningen 8 tårne. Det lyder måske bekendt, for det var her at filmen Rosens navn med Sean Connery blev optaget.

Indlægget er sponsoreret.