shadow

I dag d. 25. april kan italienerne fejre landets frihed eller som det hedder på italiensk – Giorno della Liberazione. Dagen betragtes som en national helligdag hvor der holdes lukket de fleste steder og dagen bruges til parader og marcher rundt om i byerne.

På selve dagen, fejres at Italien blev et frit land efter at have været besat af tyskerne under 2. Verdenskrig samt afslutningen på den italienske borgerkrig. Valget af dagen d. 25. april skyldes at det var denne dag hvor det blev officielt erklæret at tyskerne var bekæmpet og at det politiske parti Comitato di Liberazione Nazionale Alta Italia – CLNAI, (National Liberation Committee of Upper Italy) erklærede at nu havde CLNAI overtaget og at de fascistiske ledere ville blive henrettet – hvilket også skete kort tid efter hvor blandt andet Benito Mussolini blev skudt 3 dage senere.

I 1949 blev d. 25. april udnævnt som national helligdag og bruges i dag til de traditionelle parader med deltagelse af de forskellige enheder i militæret. Derudover er der en lang række ceremonier og officielle arrangementer som kranse-nedlæggelser og politiske taler i hele landet, men mange italienere benytter også dagen til en velfortjent fridag i en travl hverdag.