Mode og design

Italiensk modeikon er død

En legende indenfor den italienske modeverden er stille sovet ind, det drejer sig om Beppe Modenese som havde en fremtrædende rolle indenfor modens udvikling i Italien. Om blot få dage ville han være fyldt 91 år. Han var om nogen, manden som satte den italienske mode på landkortet og ikke mindst definerede Milano som modens hovedstad.

Født d. 26. november 1929 i byen Alba, i regionen Piemonte som netop er kendt for sin produktion af garn og tekstiler. Efter at have arbejdet flere år indenfor modeverdenen for designere som Esteé Lauder og Chanel, med blandt andet PR, begyndte han at gå mere i retning af at samle moden og gøre den mere tilgængelig for kunderne. Samtidig var prêt-a-porter ved at få mere grobund i den italienske modeverden, og her så Modenese muligheder. I 1979 grundlagde han organisationen MODIT som blev ansvarlig for den første design modemesse af sin art, siden er det blevet til mange modemesser og -arrangementer som organisationen har stået for. Her kunne modefirmaerne præsentere deres kollektioner uden at have eget atelier.

Det blev startskuddet for mange af de italienske designere som vi kender idag, det er blandt andet navne som Laura Biagiotti, Krizia og Dolce & Gabbana. Der gik ikke lang tid før at franskmændene kopierede Modeneses ide.

Beppe Modenese var desuden en af stifterne bag “Sindacato Italiano Alta Moda” – organisation for den italienske mode, det som idag kendes som det italienske Handelskammer for mode. Han har siden modtaget flere priser indenfor modeverdenen, blandt andet Ambrogino d’Oro og Alba Gold Medal. Det amerikanske modemagasin Women’s Wear Daily døbte ham “Italy’s Prime Minister of Fashion”.

Indtil indeværende år forblev han i forreste række på modeshows med sine typiske røde sokker og strikkede bånd.

Vis mere

Andre indlæg

Back to top button