shadow

I dag søndag skal italienerne til valgurnerne, når de skal stemme om en omfattende reformpakke. En reformpakke som blandt skal være med til at få landet på fode igen, samt omfatter interne tiltag som blandt andet at ændre i Parlamentets struktur, nemlig at reducere Senatet fra dets nuværende 315 medlemmer og ned til blot 100 fremadrettet. Italiens Parlament er i forvejen kendt for at have en høj gennemsnitsalder samt at størstedelen af de siddende medlemmer er ældre mænd som har siddet på posten i rigtig mange år.

Afstemningen kan få vigtig betydning, ikke mindst for Italien men også for resten af Europa, bliver det næste trin efter englændernes Brexit. Stemningen blandt italienerne er en overvægt til nej-siden, efter den seneste tids meningsmåling blandt valgberettigede italienere. Her hersker der en bekymring mod blandt andet partiet 5 Stelle’s (Movimenti 5 Stelle) fremgang med nu 2 centrale borgmesterposter i byerne Torino og Rom. Et parti som stiller spørgsmål ved Italiens deltagelse i euro-samarbejdet.

Umiddelbart virker det ikke som den foreslåede reformpakke, vil medføre omfattende og væsentlige ændringer i landets økonomi, men mere en magt-ændring hvor den politiske styring koncentreres på færre poster og vinderpartiet vil få større indflydelse på Senatets opbygning. For mange italienere kan det være svært at se forskellen fra hvordan tingene har set ud før reformpakken. Den afgørende ændring ligger derfor på strukturen af det politiske fundament, hvor beslutningerne skal koncentreres på færre hoveder og mere politisk magt til landets premierminister.

Netop denne ændring er et forhold som vækker bekymring hos mange italienere, som er bange for hvor meget magt der vil komme til at ligge blandt en mindre del af regeringen. Derudover er der også en frygt for at det fremadstormende part 5 Stelle vil få mere indflydelse end det har i dag. Efter englændernes valg om at træde ud af EU, og resultatet af det amerikanske valg med Donald Trump som kommende præsident, er der grund til bekymring blandt italienerne. Mange borgere har endnu ikke taget deres beslutning om hvor de skal sætte deres stemme, dertil kommer de mange italienske borgere som bor i udlandet – hvilken påvirkning vil de få på valgets udfald ?

Italiens premierminister Matteo Renzi, hvis parti støtter den foreslåede reformpakke, har tidligere udtalt at han vil træde af som landets premierminister hvis resultatet søndag bliver et nej.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*