shadow

Når turen går til Italien, er det en god ide at orientere sig om de lokale åbningstider på butikker, turistkontorer, museer, banker mv. Du skal nemlig ikke forvente at åbningstiderne er de samme som dem du kender hjemmefra og de kan også variere afhængigt af om du er i Nord- eller Syditalien.

I Italien og de fleste lande sydpå holdes lukket i timerne midt på dagen, fordi temperaturerne simpelthen er for høje midt på dagen. Så i disse timer bliver alt lukket ned og folk går ud eller tager hjem for at holde frokostpause.

Som oftest varer frokostpausen omkring 3 timer eller deromkring, og starter gerne omkring kl. 12.00 og varer frem til kl. 14.30 eller 15.00 – nogle gange til senere.

Her finder du en oversigt over de mest almindelige åbningstider.

Apoteker:
Åbningstiderne er faste for alle apoteker i hele landet, åbningstiderne kan ses på et skilt i vinduet eller på døren af forretningen samt der står angivet telefonnumre som kan bruges i nødstilfælde. Apotekerne har normalt åbent fra kl. 8.30 til 12.30 og igen fra kl. 15.30 til 19.30, derudover er der specielle apoteker som også har åbent om natten samt i helligdage og om søndagen.

Banker:
Bankernes åbningstider er ens over hele landet og de åbner kl. 08.30 frem til kl. 13:30, herefter åbner de igen kl. 15.00 og lukker kl. 16.00 – alle dage fra mandag til fredag.

Biblioteker:
Generelt set har de offentlige biblioteker åbent fra mandag til fredag i tidsrummet kl. 09.00 – 19.00, lørdag kun åbent til kl. 13 og lukket søndag. Åbningstiderne kan variere afhængig af årstiden. Bibliotekerne holder lukket på helligdage. Der findes desuden private biblioteker som har åbent hver anden dag.

Butikker:
Butikkerne åbner som regel kl. 09.00 for igen at lukke til frokost kl 13.00. Så åbner de igen fra kl. 15:30 og lukker kl. 19.30 fra mandag til lørdag, butikkerne har generelt ikke åbent om søndagen.

Mange store supermarkeder holder åbent om søndagen, men det er godt lige at undersøge det der hvor du er, inden du planlægger den helt store indkøbstur om søndagen – for du risikerer at der er lukket.

Mange af de supermarkeder som holder åbent søndag holder så tilgængelig lukket mandag formiddag og noget af eftermiddagen. Så her åbner butikkerne først omkring kl. 14.30 eller kl. 15.00 – det står på et skilt på indgangsdøren til butikken.

Museer:
De fleste museer har dagligt åbent mellem kl. 9.00 og 17.00, og holder lukker på helligdagene. Dog kan der være variationer i åbningstiderne afhængig af sæsonen og klimaet.

Posthuse:
Postkontorerne følger samme åbningstider over hele landet, og er åbne fra kl. 08.30 til 13.30 alle ugens dage, undtaget søndag.

Restauranter:
Restauranter åbner som regel til frokost kl. 12:00 og holder så lukket fra kl. 14.30, for så at holde åbent til aften fra kl. 19.00 til kl. 23.00. Åbningstiderne kan variere afhængig af lokalitet.

Mange restauranter holder lukket en dag om ugen, gerne mandag eller tirsdag – check derfor åbningstiderne på restauranterne, så du ikke bliver mødt af en lukket dør og skal til at finde et nyt sted at spise.

Kirker:
De fleste kirker har normalt ikke åbent udenfor gudstjenester og andre kirkelige arrangementer, dog har mange større og kendte kirker og domkirker i store byer ofte åbent på almindelige hverdage af hensyn til turister.

Offentlige kontorer:
Almindelig åbningstid for offentlige kontorer, er mandag til fredag fra kl. 8.30 til kl. 13.00, og så åbner de igen kl. 14.45 til 16.15.