shadow

Når du tager på ferie i Italien, kan du godt forvente at skulle betale en væsentlig højere pris for mange ting i forhold hvad italienere skal betale for det samme. Hvorfor ?? – kun fordi du er turist, ingen anden grund.

Det lyder ikke som om det kan være rigtigt, men det er det og i mange italienske byer foregår det endda i stort omfang og er nærmest blevet almindeligt at det gør man da. Det er især indenfor typiske turistområder som transport og kulturmæssige seværdigheder, at denne overpris-metode er udbredt.

For bare at tage et eksempel, så viser en by som Venedig med tydelige tegn, hvordan de handlende med flere får dollartegn i øjnene når de ser en turist. For eksempel sådan noget så basalt som færgetrafikken – her får en turist lov til at betale 7 euro i timen (lidt over 50 kr), hvorimod de lokale indbyggere blot skal betale 1,30 euro(knap 10 kr) og så vel at mærke for hele 75 minutter. Det kan da kaldes en væsentlig forskel. Og det er blot et eksempel ud af mange – hvis du som turist får trang til at besøge et toilet så koster det den nette sum af 3 euro (ca. 25 kr) og en indbygger kan nøjes med 0,25 euro for at klare sit toiletbesøg.

Som turist vil de fleste naturligt nok gerne besøge nogle af stedernes lokale seværdigheder som for eksempel museer, kirker mv. I Venedig koster et såkaldt “turist pas” 39 euro (svarende til lige knap 300 kr) hvorimod indbyggerne kan nyde de selvsamme seværdigheder ganske gratis. Også i andre byer er det udbredt at turisterne får lov til at betale for se seværdigheder, i Siena skal turister betale 8 euro for at opleve fresko-malerierne i Palazzo Pubblico som derimod er gratis for indbyggerne, og i Rom tilbydes indbyggere under 18 år og over 65 år gratis adgang til museerne, turisterne skal selvfølgelig betale uanset alder.

Denne meget udbredte praksis strider dog imod EU’s regler, som blandt andet forbyder at der laves differentierede priser afhængig af kundens nationalitet eller baggrund for besøget. Italien har tidligere, tilbage i 2003 fået en dom for netop at have forskellige priser for henholdsvis indbyggere og turister. Reglerne siger klart og tydeligt at der ikke skal gøres forskel på turister og lokalbefolkningen.

Men indtil videre er der ikke sket ændringer i virkelighedens verden, så du kan sagtens opleve forskel i priserne – blot fordi du er turist.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*