Ferie i Italien

Turtips: På udflugt til Cinque Terre

Cinque Terre er et af de mest fortryllende områder i Middelhavet. Knap 9 km klippefyldt kyststrækning, et utal af små bugter og så de 5 små byer Riomaggiore, Corniglia, Manarola, Vernazza, Monterosso – det er Cinque Terre. Cinque Terre har nok en af de mindst forurenede kyststrækninger i Middelhavet.

Kombineret med snoede stier og fortryllende strande og ikke mindst vinmarker glemt ind overalt på bjergsiderne, så er der ikke noget at sige til at Cinque Terre allerede i 1997 blev en del af UNESCO’s verdens kulturarv.

Når du kommer til Cinque Terre bliver du mødt af et sandt bombardement af sanseindtryk. Duften af havet der stiger op af de stejle klipper og duften af urter og blomster er med til at dig byde velkommen til Cinque Terre.

Udover at byde på gode oplevelser i naturen så er området også kendt for sine mange ægte gastronomiske lækkerier. Duften af ​​pestosauce, stegt fisk og ansjoser, vegetabilske gryderetter og fisk med alverdens aromatiske fyldninger bydes der på i Cinque Terre.

De typiske vine fra Cinque Terre er tørre hvidvine. Lad mig indrømme at selv om jeg fornemmer at der arbejdes meget med kvaliteten så bliver deres hvidvine ikke lige mig. Til gengæld kan jeg falde i svime over deres Sciacchetrà, som er en passito (sød vin, fremstillet af tørrede druer). Deres Limoncino, en likør fremstillet af citroner kan også varmt anbefales.

Monterosso

Monterosso er den nordvestligste af de 5 små byer som udgør Cinque Terre. Monterosso er også byen med de bedste og største strande i Cinque Terre, ligesom det er den by der har flest vinbutikker, butikker med kunsthåndværk, hoteller og ikke mindst restauranter. Alt sammen med til Monterosso i sommermånederne tiltrækker rigtig rigtig mange turister.

Monterosso ligger i bunden af en lille naturlig bugt, hvor byen er godt beskyttet af et lille kunstigt rev. Byen er opdelt i to adskilte dele; den gamle bydel og den nye by, som er forbundet af en gangtunnel. Værd at se i Monterosso er den lillehavn i den gamle bydel, hvor både fiskere og turistbåde lægger til. Endvidere er San Giovanni Battista-kirken et besøg værd.

Er du til vandreture, så er det også i den gamle bydel af Monterosso at ”Il Sentiero Azzurro” har sin begyndelse. ”Il Sentiero Azzurro” er en vandrerute som forbinder de byerne i Cinque Terre.

Vernazza

Første gang Vernazza nævnes om en fæstningsby er i 1080, hvor byen formentlig blev brugt som en del af forsvaret mod pirater. Med sin naturlige mole, der har form som et amfiteater, har byen med dens havn historisk haft stor betydning. Selvom byen har været kendt for sine tømrere, så er det i dag turisme og vinproduktion, der er de bærende erhverv.

Oplagte ting at se er naturligvis vagttårnet, udsigten over havet og kirken Santa Margherita di Antiochia, som første gang omtales i 1318. På baggrund af de materialer der brugt og ikke mindst byggestilen, mener historikere at kirken formentlig er bygget allerede i det 12. århundrede. En lille pudsighed er det ottekantede klokketårn.

Corniglia

I modsætning til de 4 andre byer i Cinque Terre så ligger Corniglia ikke direkte ud til Middelhavet. Byen ligger på en 100 meter høj knold omgivet af vinmarker på de 3 sider og på den 4. side en stejl bjergside ned mod havet. For at komme frem til Corniglia er det nødvendigt at gå op ”Lardarina”, som er en lang stentrappe med 382 trin og 33 ”hårnålesving”. Er du ikke til trapper så kan man gå langs asfaltvejen – eller tage bussen hvis den ellers kører….

Fra Corniglia er der et udkigspunkt, hvorfra det muligt at se langs kysten til de øvrige 4 byer i Cinque Terre. Det er et besøg værd. Overvej endvidere et besøg i kirken San Pietro Kirke, der regnes som værende en af ​​de mest betydningsfulde bygninger bygget i gotisk-liguriske stil i Cinque Terre.

Manarolo

Manarola er en af ældste af byerne i Cinque Terre. Byens kirke San Lorenzo, som absolut er et besøg værd, kan dateres til 1338. I Manarola har det tidligere være fiskeriet og vinfremstilling, som har været de primære industrier. I dag er det turismen, som er det dominerende erhverv.

Blandt Manarolas turistattraktioner er Via dell’Amore, som er en sti, der forbinder byen med den nærliggende by Riomaggiore, byens vinmarker og så vandreruterne i bjergene over byen.

Riomaggiore

Riomaggiore er den sydligste af byerne i Cinque Terre. Byen, der blev grundlagt i begyndelsen af det 13. århundrede, er mest kendt for sin historiske bydel og så for sine vinmarker, der er klinet op af bjergsiderne over byen. Riomaggiore har en lille strand og en lille kaj som er omkranset af byens høje huse.

I Riomaggiore starter Via dell’Amore (kærlighedsstien), som er en sti der forbinder Riomaggiore med Manarola. Stien har fået sit navn fordi den gjorde det let for de unge mennesker at mødes med deres kærester fra nabobyen. I dag er Via dell’Amore en flot vandrerute. Værd at se i Riomaggiore er også den gamle kirke – Chiesa di San Giovanni Battista.

Hvis du vil tilbringe et par dage i Cinque Terre kan du under overnatning finde en række gode tilbud.

[carousel ids=”11944,11945,11946,11947″]

Hvordan kommer jeg til Cinque Terre

Du kan komme til Cinque Terre med enten tog, bil eller båd. Specielt i feriesæsonen er det en god ide at tage toget, da det kan være nærmest umuligt at finde en parkeringsplads. Det er nemlig kun tilladt for beboerne at køre ind til landsbyerne.

Med tog

Hvis du ankommer med tog fra Nord- eller Syditalien er den nærmeste største station La Spezia. Derfra kan du tage et regionaltog, som stopper ved alle Cinque Terres landsbyer. Vær opmærksom på at nogle få toge fra La Spezia kun stopper i Monterosso, og altså ikke i alle Cinque Terres byer.

Du kan købe billetterne direkte på togstationen, hvor du enten kan købe dem i billetlugerne eller i billetautomaterne. Et godt tips er at købe Cinque Terres dagspas, som gør det muligt at hele rejse hele dagen i Cinque Terre, ligesom det giver fri adgang til en række seværdigheder.

Med bil

Vælger du at tage bilen til Cinque Terre er det ikke de stejle bakker ned mod havet eller de smalle veje og skarpe sving, der er udfordringen. Udfordringen er at finde en parkeringsplads i feriesæsonen. Det er nemlig kun beboerne, som må køre ind til de fem byer. Alle andre i bil skal parkere uden for byen, hvor der er nogle mindre parkeringspladser. Hvad der skulle være en feriedag kan hurtig ende i en timerlang bilkø.

For at komme til Cinque Terre kan du tage motorvejen E80 Genova-Livorno. Hvis du vil begynde dit besøg i Monterosso skal du køre fra ved afkørslen Carrodano-Levanto. Derfra følger du skiltene mod Levanto eller Cinque Terre.

Hvis du derimod vil starte dit besøg i Riomaggiore skal du køre fra E80 ved afkørslen La Spezia-S.Stefano Magra. Følg skiltene mod Cinque Terre. Vejen til Riomaggiore er nem, og der er muligheder for at finde parkering. Der er små parkeringspladser i Monterosso og Riomaggiore, men om sommeren er de som regel altid optaget.
.
[codepeople-post-map]

Vis mere

Andre indlæg

Back to top button