Italiens byer

Besøg Vatikanet

Et af de mest populære rejsemål i Italien, er nok Vatikanet i Rom. Hvad de fleste måske ikke er klar over er, at Vatikanet rent faktisk er en selvstændig stat – derfor også navnet Vatikanstaten. Det betyder, at de kan fastsætte deres helt egne regler og egen lovgivning samt kan fungere uafhængigt af den øvrige lovgivning i Italien. De har derudover egen bank og eget selvstændige flag.

Vatikanet er en lille enhed indenfor selve byen Rom. Det er desuden den mindste selvstændige stat i verden, med et areal på lige knap 44 hektar. Vatikanet blev grundlagt i 1929 i forbindelse med en aftale mellem kongedømmet Italien og kirkestaten. Kirkestaten var tidligere navnet for den katolske kirkes ejendomme mv. og navnet ophørte da Vatikanet blev grundlagt. Paven har også titel som biskop af Rom. Vatikanet huser den officielle residens for Paven og besøges årligt af mere end 1 mio. personer.

Det første du møder når du kommer til Vatikanet, er den berømte Sankt Peters plads. Bygningerne omkring pladsen kan dateres tilbage til klassisk barok arkitektur fra 1600-tallet med symboler som kirken der med moderlig ømhed omfavner sine kirkegængere i sine arme. Sankt Peters basilika’en er et af de bygningsværker som du ikke bør gå glip af mens du er i Rom. Den ligger centralt placeret på Peters-pladsen og er den mest imponerende bygning i Vatikanet. Kirkens kuppel kan ses på lang afstand og er et vartegn for den lille kirkestat. Kirken kan rumme 60.000 siddende besøgende og det siges at være den største bygning i den kirkelige verden. Det er desuden gravsted for Sankt Peter, som ifølge forlydender var grundlæggeren af den katolske kirke i forbindelse med sin funktion som biskop i Rom. Hans gravsted blev opdaget i 1950, efter langvarige videnskabelige undersøgelser for at fastlægge hvor gravstedet befandt sig.

Ifølge katolske traditioner ligger Sankt Peter begravet under alteret i basilika’en og efterfølgende er alle paver blevet begravet i basilika’en. Det nyeste gravsted er for pave Johannes Paul II som blev lagt til hvile på stedet i april 2005. Ved indgangen til basilika’en findes statuer af Kristus, Johannes Døberen og 11 ud af de i alt 12 disciple. Der er gratis adgang til basilika’en, dog under forudsætning af at du er tilstrækkeligt påklædt. Det vil sige at du ikke må have bare skuldre eller bare knæ, begge skal være dækkede hvis du ønsker at komme ind i basilika’en. Hvis du kunne tænke dig at overvære en gudstjeneste, vil det være en god ide at besøge kirken om søndagen.

Der er flere interessante steder at opleve i Vatikanet. Det er også her, at verdens største museum befinder sig. Efter sigende har det mere end 1400 rum og gallerier med værker som repræsenterer 3000 års kunsthistorie. De fleste har hørt om det Sixtinske Kapel, og er kendt som det private kapel den katolske kirkes kardinaler benytter når der skal vælges en ny pave.

Hvad er så den bedste måde at få oplevet alle seværdighederne i Vatikanet ?
Der findes guidede ture, som tager fra en halv til en hel dag. Du har også mulighed for, at få en guidet tur på museet eller en guidet tur til alle de mest betydningsfulde og interessante steder i Vatikanet. På denne må kan du sikre dig, at du ikke går glip af noget mens du er på ferie i Rom.

Vis mere

Andre indlæg

Back to top button