shadow

Norditaliens søer er kendte og ikke mindst meget populære for turister – både de italienske og de udenlandske af slagsen. Området besøges hvert år af et stort antal turister som tiltrækkes af søernes fascinerende udsigt og atmosfære, og ikke mindst på grund af det behagelige klima. Langs søernes breder ligger der da også en hel del hoteller og andre former for feriefaciliteter.

Mange italienere tager herop i weekender og i de varme sommermåneder, for at få noget frisk luft, komme ud af de sommerhede byer og bare nyde muligheden for at slappe af og dyrke forskellige former for vandsport som sejlads eller dykning.

Området består af flere søer, nogle store og flere mindre – blandt de kendteste kan nævnes Comosøen, Lago Maggiore og Gardasøen. Hertil kommer flere mindre søer som blandt andet Lago d’Orta, Lago d’Iseo og Lago di Lugano.

Italiens søer breder sig over flere af landets nordlige regioner heriblandt Piemonte, Lombardiet, Veneto og Trentino-Alto Adige. Især Comosøen er populær blandt mange kendte personer, blandt andet skuespiller George Clooney og rigmanden Richard Branson har købt ejendomme ned til søen, og ikke mindst Italiens tidligere premierminister Silvio Berlusconi er også kendt for sit store palæ ved søen.

Byerne ligger ikke langt fra hinanden og nærmest som perler på en snor, det er derfor oplagt at besøge et udvalg af byerne på en tur over et par dage.

Sirmione

Sirmione

Dag 1:

Turen starter i byen Sirmione, som ligger næsten helt ude på en tynd tange i den sydlige ende af søen. Selvom byen ikke er så stor så har den et historisk bycentrum med et imponerende fæstningsværk Scaliger, som tydeligt kan ses fra vandsiden. Det er muligt, at besøge fæstningsværket og der findes også her et lokalt museum. Det er værd, at bemærke at biler ikke er tilladt indenfor murene og skal parkeres på de anlagte parkeringspladser (koster 2,00/2,50 euro i timen afhængig af sæson) – resten foregår til fods.

Ude på spidsen af tangen, ligger de arkæologiske udgravninger af en af Italiens største romerske villa’er – Grotte di Catulla. Ikke en grotte som ordet ellers angiver, men resterne af det som en gang har været et imponerende bygningsværk efter datidens forhold. Selv i dag kan man hurtigt fornemme datidens pragt og storhed, når man besøger det som står tilbage af “villa’en”.

Grotte di Catullo

Grotte di Catulla – Sirmione

Dag 2:

Start dagen med at gå på opdagelse i byen Desenzano, som ligger i den sydlige ende af Gardasøen. Byen har en historisk lille bykerne, som er værd at besøge, og centralt placeret omkring piazza Malvezzi. Byen er som Sirmione, fri for biler og al færdsel i byen foregår til fods. Men dette giver også meget større muligheder for, at opleve denne hyggelige by helt tæt på. Byen har ligefra tidlige tider være et yndet feriested – dengang for især Verona’s overklasse, som havde behov for at komme ud af byen.

Byens kendetegn er borgen Castello di Desenzano, et fæstningsværk bygget som værn mod barbarernes invasioner. Borgen består af 4 tårne med sammenhængende murværk, samt en imponerende indgangsport.

På det arkæologiske museum i byen, findes effekter som kan dateres tilbage til år 2000 før K., her findes blandt andet nogle af de ældste udgravede trægenstande i verden.

Efter en gåtur i Desenzano, kan resten af dagen tilbringes på en af de tre strande i området – Desenzanino (offentlig strand), Spiagga d’Oro (den gyldne strand med mulighed for at leje liggestole, parasol mv.) og stranden Porto Rivoltella.

Dag 3:

Fra Desenzano går turen videre til byen Salò, som ligger oppe langs den vestlige side af søen og samtidig den ældre del af søen. Denne del af søen hører under regionen Lombardiet og provinsen Brescia. Byen besøges årligt af turister fra blandt andet nærliggende lande som Schweiz, Frankrig og Tyskland.

Det var lige præcis her, at grundlaget til den Italienske Republik som Mussolini var med til at grundlægge under 2. Verdenskrig. Byens navn stammer da også fra denne begivenhed, hvor Italien blev den Italienske Republik, og byen dannede regeringsby i årene 1943 – 1945.

Byens domkirke – il Duomo, er bygget i karakteristisk gotisk stil og må nok betegnes som byens centrale vartegn. Derudver byder byen på Palazzo Fantoni, som har et bibliotek med ikke mindre end 25.000 historiske værker og skrifter fra middelalderen. derudover har byen også et lokalt arkæologisk museum.

Et stykke udenfor byen, ligger Parco Regionale dell’ Alto Garda Bresciano – en stor naturpark som byder på enestående naturoplevelser. Det er her muligt at opleve den specielle fauna i skove og bjergområderne i parken, der findes et udvalg af forskellige vandreruter samt specielle ruter til mountainbikes. Naturparken omfatter ca. 11.000 ha skovområde.

Gargnano ved Gardasoen

Gargnano

Dag 4:

Længere nordpå langs den vestlige del af Gardasøen ligger byen Gargnano, en hyggelig lille by med gamle huse og havneplads til de mange sejlbåde som regelmæssigt lægger til og besøger byen. Byen betragtes derudover som Gardasøens hovedstad når det gælder de sejlende.

Et af byens vartegn er Palazzo Bettoni – betragtes som en af de flotteste bygninger langs Gardasøen, beliggenheden er da også helt unik og lige ned til breden af Gardasøen. Bygningen var oprindeligt bygget som en villa med tilhørende stor park til Giandomenico Bettoni – en mand som tilhørte det højere borgerskab i datidens Lombardiet. Idag rummer Palazzo Bettoni en imponerende samling af kunstværker af kendte italienske malere, en lang række af antikke møbler samt ikke mindst en samling af sjældne bøger.

Palazzo Feltrinelli var stedet hvor Mussolini overnattede under 2. Verdenskrig mens Republikken Italien blev grundlagt, han indtog ganske enkelt villaen og gjorde den til sit private residens. I dag bruges bygningen af Universitetet i Milano.