Kultur

Kvindernes internationale kampdag d. 8. marts

D. 8. marts fejres kvindernes internationale kampdag, og Italien er ingen undtagelse – faktisk så gør de rigtig meget ud af at fejre og hylde kvinderne på denne specielle dag. En dag som er symbolet på den ulighed og undertrykkelse som kvinder har måtte leve med gennem århundreder.
I dag er det ikke en dag som fejres så meget for det politiske og samfundsfaglige perspektiv, men har nok fået et mere kommercielt præg, hvor  der tænkes mere i penge end på hvad det egentlig budskab er.

Historien om kvindernes internationale kampdag, siges at være opstået i 1908 til minde om de kvindelige arbejdere som  mistede livet i forbindelse med en brand på en fabrik i New York. Efterfølgende opstod der en omfattende opstand blandt arbejderne om de dårlige forhold som de var nødsaget til at arbejde under. Samtidig blev det startskuddet for en demonstration med det formål at støtte kvinders mulighed for at få stemmeret – en ting som vi i dag tager som en selvfølge men som dengang var med til at diskriminere kvinderne.

I 1946, på dagen d. 8. marts blev der i Italien for første gang markeret kvindernes internationale kampdag, og her blev mimosen (en fin lille gul forårsblomst og en forårsbebuder da den blomstrer i de første dage i marts måned) valgt som et symbol på årsdagen. Blomsten er fortsat den dag i dag symbolet på retfærdiggørelsen af kvinders rettigheder. Igennem tiden har dette givet anledning til at diskutere en række forhold som favoriserede mændene, det er blandt andet skilsmisse, abort og prævention samt ikke mindst anerkendelsen af kvinder på arbejdsmarkedet. Det sidste er dog et område, hvor Italien stadig har noget vej igen i forhold til andre lande i Europa.

Vis mere

Andre indlæg

Back to top button