Mad & Vin

Det italienske vinkort

Der kan ikke være tvivl om at Italien laver nogle helt fantastiske vine, men det er ikke alle landets regioner som producerer vine som nogensinde kommer udenfor landets grænser. I mange regioner bliver vinene nemlig udelukkende solgt lokalt. Italien har ialt 20 regioner, nogle af disse regioner er mere kendte på vinkortet end andre.

I Italien findes mere end 600 forskellige druesorter, hvoraf den mest kendte blå drue er Sangiovese og den mest dyrkede grønne drue er Trebbiano-druen.

Her finder du en oversigt over de vigtigste regioner når det gælder produktion af vin og hvad de er kendt for:

Piemonte – navnet på regionen betyder “ved foden af bjergene”, og regionen er da også kendetegnet ved den fantastiske udsigt til bjergene mod nord. Vinmæssigt er regionen kendt for sin produktion af de berømte vine Barolo og Barbaresco som laves på Nebbiolo-druen. Det er ikke kun på rødvins-siden at regionen har gjort sig bemærket, regionen er også kendt for sin mousserende dessertvin Moscato, som laves på den grønne drue Moscato.

Trentino Alto-Adige (Sydtyrol) – Italiens nordligste region, hvor der både tales tysk og italiensk og byerne har to navne. Regionen er kendt for sine sprøde og fine hvidvine, blandt andet vinene Pinot Grigio, Chardonnay, Weissburgunder, Sauvignon og ikke mindst Gewürztraminer. Vinproduktionen i regionen udgør ca. 1% af Italiens samlede produktion af vin.

Lombardiet – regionen som nok mest er kendt for den flade Po-slette som er velegnet til dyrkning af ris, men regionen er også leverandør af flere kendte vine. Herunder blandt andet den italienske Champagne Franciacorta, som produceres på druerne Chardonnay, Pinot Bianco og Pinot Nero. En anden kendt vin fra området er hvidvinen Lugana, baseret på den lokale drue Trebbiano di Lugana, som dyrkes på grænsen til Veneto, lige ved kanten af Gardasøen.

Veneto – hjemsted for en af verdens mest berømte vine – Amarone, som laves på tørrede druer. Derudover er regionen også kendt for sine rødvine Valpolicella Superiore samt dessertvinen Recioto. Af hvidvine er det den mousserende, boblevin Prosecco, og laves på druen Glera som primært dyrkes i områderne Conegliano og Valdobbiadene.Groenne druer
Friuli Venezia-Giulia
– med grænse mod Slovenien er det Italiens mest østlige beliggende region. Det er også landets førende region indenfor hvidvin, mest kendt er nok Tocai Friulano – derudover kommer vine som Chardonnay, Müller-Thurgau, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon Blanc og Traminer Aromatico. På rødvinssiden er det vine som Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Nero som kendetegner denne region. I forhold til regionens geografiske størrelse, så produceres der vine på et bredt udvalg af lokale druer.

Toscana – Chianti, Brunello – det er bare nogle af de rødvine som regionen er så kendt for, vine lavet på den lokale Sangiovese-drue der ofte blandes med blandt andet Sauvignon. Udover rødvine, kan regionen også byde på bemærkelsesværidge hvidvine, her primært Vernaccia di San Gimignano. I Toscana findes mere end 30 DOC-vine, og ikke mindst et pænt antal DOCG-vine som Morellino di Scansano, Montecucco og Vino Nobile di Montepulciano. Regionen er desuden et populært område for turister, som årligt kommer hertil for at nyde det flotte landskab og ikke mindst den lækre mad.

Puglien – den region som står for den største andel af vinproduktionen i Italien, hvilket udgør hele 17% af Italiens produktion som kommer netop fra Puglien – skarpt  efterfulgt af Sicilien. Puglia kan præstere hele 25 DOC-vine, herunder blandt andet Primitivo di Manduria, lavet på druen af samme navn. En anden af vinene fra regionen er Salice Salentino, en kraftig rødvin som primært laves på druen Negro Amaro.

Sicilien – øen er nok mest kendt for sin rødvin Nero d’Avola, lavet på druen af samme navn. En drue som også anvendes i den kendte hedvin Marsala. På trods af øens store produktion af vine, er det samtidig den del af Italien hvor der bliver drukket mindst vin. En stor del af de sicilienske druer bliver brugt til andet end vin, de bliver nemlig tørret til rosiner, og anvendt i madlavning.

Vis mere

Andre indlæg

Back to top button