Italien i DanmarkMuseer mv.

Glyptoteket leverer kulturgenstande tilbage til Italien

Det er ikke hver dag at der indgåes aftaler om at levere kunstgenstande tilbage til oprindelseslandet, men det er den glædelige nyhed fra Glyptoteket i København.

En aftale som er lavet mellem Glyptoteket og det italienske Kulturministerium om, at det danske museum over en periode vil levere en række kulturgenstande tilbage til Italien. Kulturgenstandene omfatter mere præcist et større antal arkæologiske genstande, som siden 1970’erne har indgået i samlingen af kunst på Ny Carlsberg Glyptoteket i København.

De mange arkæologiske genstande som idag befinder sig på Glyptoteket, blev tilbage i 1970’erne købt af museet til deres udstillinger. Det har efterfølgende vist sig, at de indkøbte genstande ikke var helt lovlige, forstået på den måde at de var udgravet ulovligt i Italien. For efterfølgende at blive solgt videre til kulturinteresserede uden at der blev indhentet de nødvendige og lovpligtige tilladelser til hverken udgravningerne eller til at sælge genstandene videre.

Efter at museet er blevet bekendt med hvordan genstandene har forladt Italien, har museet indledt et samarbejde med det italienske Kulturministerium om at levere genstandene tilbage. Det er nu endt med en aftale som begge parter er tilfredse med og som går ud på at Glyptoteket frem til udgangen af 2017 leverer genstandene tilbage til Italien. Det italienske Kulturministerium’s del af aftalen omfatter at der udlånes arkæologiske genstande til Glyptoteket over en længere periode. Glyptoteket har i forvejen en omfattende samling af andre italienske kulturgenstande og med den indgåede aftale, vil museet kunne fortsætte med at give danskerne indblik i den italienske kulturarv fra antikken. Museet ser desuden frem til et stærkere samarbejde mellem de to lande om fremtidige udstillinger og videnskabelige forskningsprojekter.

Vis mere

Andre indlæg

Back to top button