Italiens byer

San Gimignano – tårnenes by

Byen med de mange tårne, eller middelalderens Manhattan – byen har rigtig mange kælenavne. Navne som betegner de karakteristiske tårne som strækker sig godt op over byen og kan ses på god afstand når man nærmer sig byen som ligger mellem Firenze og Siena i regionen Toscana. Byen er omkranset af sine velbevarede middelalder bymure og al bilkørsel er forbudt i den indre og historiske del af byen, så vær forberedt på at parkere bilen og spadsér rundt i byen.

13 tårne i alt markerer sig som en skyline for byen med blot 7.800 indbyggere. Beliggende på en bakketop, er det et imponerende syn når man ser byen på afstand. Det højeste af tårnene er på 54 meter, fra toppen af tårnet er det muligt at nyde den flotte udsigt over det klassiske toscanske landskab. Bygget i år 1311 og har navnet Torre Grossa – det store tårn, den tilhørende bygning fungerer i dag som byens rådhus.

Oprindeligt havde byen hele 72 tårne, i dag står der blot 13 af disse tårne tilbage. Tårnene er et symbol på tidligere tiders magtkampe mellem byens 2 mest velhavende familier. Her udspillede sig en intern kamp om hvem af familierne som havde det største og mest imponerende hus med tilhørende tårne som tegn på deres indflydelse og betydning i datidens samfund. En klassisk situation, som kendes fra mange af Italiens historiske byer hvor talrige tårne præger bybilledet

Bytårne i San Gimignano

I 1990 blev byen anerkendt for sin historiske værdi og optaget på UNESCO´s Verdensarvsliste på grund af dens bemærkelsesværdige middelalderarkitektur. Byen er blandt andet kendt for sine romanske og gotiske bygningsværker, som omfatter flere af byens kirker.  San Gimignano blev oprindeligt grundlagt tilbage i det 3. århundrede før Kristus og bestod af en lille etruskisk landsby som med tiden voksede sig større, og i det 10. århundrede fik den navnet San Gimignano efter en biskop fra Modena som havde beskyttet byen mod krigeren Attila.

Værd at se i San Gimignano:

Domkirken, Duomo di San Gimignano(Basilica collegiata di Santa Maria Assunta) er kendt for blandt andet sine imponerende freskoer, som dekorerer de indvendige vægge i kirken. De malerier som vi ser i dag, er de oprindelige fra dengang de blev malet i 1300-tallet – der har ikke været behov for at restaurere dem, og de fremstår fortsat klart og tydeligt.

Kirken di Sant’Agostino, den næststørste kirke i San Gimignano. Det indvendige af kirken er dekoreret med frescoer som afbilleder helgen Sant´Agostinos liv og levned. Kirken tilhører i dag Sant´Agostino-ordenen.

Palazzo Comunale, huser udover at være byens rådhus også et lokalt galleri og er beliggende på byens centrale piazza. Som mange af byens kirker, kan man også her finde fresco-malerier samt et galleri med malerier af kendte italienske kunstnere. I tilknytning til Palazzo Comunale findes Torre Grossa.

– Byens karakteristiske 13 tilbageværende og velbevarede tårne

Vis mere

Andre indlæg

Back to top button