Dansk - Italiensk

Hvad du skal vide om det italienske sprog til din ferie

Når de fleste mennesker planlægger deres ferie til et spændende land, er det ofte den sproglige barriere som er det største problem. Der er ganske enkelt også personer, som netop på grund af sproget afholder sig fra at holde ferie i lande hvor sproget udgør et problem. Når du skal på ferie til Italien, så er det ikke et krav om at du absolut skal gå ud og lære at tale italiensk som noget af det første. Derimod vil det være en rigtig god ide, hvis du lærer et par helt basale gloser så du kan klare dig med ord kombineret med tegnsprog, når du skal spørge om vej eller på restauranten.

Mange italienere er ikke så meget for at tale engelsk, så det vil helt sikkert være en fordel for dig hvis du kender nogle enkelte ord. Det vil gøre at den person du spørger, har nemmere ved at finde ud af hvad du spørger om og derved bedre kan hjælpe dig. Derudover er kendskabet til et helt grundlæggende ordforråd med til at udvide din viden og kendskab til Italien. De ord som du lærer på forhånd, inden din ferie vil være udgangspunkt for at lære flere ord og samtidig være grundlag til at lære mere.

Det italienske sprog betragtes som et “romantisk sprog” da det oprindeligt stammer fra latin. Det menes at være det sprog som ligger tættest på latin, og som bruger det latinske alfabet. Italiensk er et sprog som er karakteriseret ved at der lægges mere tryk på enkelte vokaler.
Ord kan have flere betydninger, og der findes flere måder at sige ting på afhængig af sammenhængen. For eksempel er der en formel måde at sige ting på og dertil er der den mere uformelle version. I den uformelle version vil et hej – Ciao være det bedste valg når du hilser på venner og familie, hvorimod et goddag Bongiorno er mere formelt og passer bedre når det drejer sig personer du ikke kender. Så hvis du vil tiltale en italiener korrekt, vil det være bedst at indlede med et Buongiorno eller et Buona sera for godaften. Hvis du vil sige godnat, så hedder det Buona notte.
Det er altid høfligt at spørge en italiener om hvordan det går – Come stai ? Ja på italiensk kender de fleste nok, det hedder Si, og et nej er No.

En anden god grund til at lære et par italienske ord, er hvis du overvejer at benytte de offentlige transportmidler – her er det nemlig en rigtig god ide at kunne kommunikere på italiensk. Det gælder uanset om der er for at købe en billet eller finde ud af hvilken bus du skal med. Mange turistguider og ansatte på hoteller taler fornuftigt engelsk, men du skal ikke forvente at alle kan tale engelsk. (Artiklen fortsættes efter billedet)Italienerne er et utrolig venligt og meget imødekommende folk, som gerne vil i kontakt med andre personer. Hvis du selv tager det første skridt med at prøve dig frem med et par italienske ord, så vil du kun modtage smil og positiv stemning.
Til din ferie er det desuden vigtigt, at du kan svare med tak som hedder Grazie og med Per favore som betyder hvis du vil være så venlig. Italienske ord som du højst sandsynligt også vil få brug for på ferien til Italien, er ord som er gode når du skal spørge om vej. Hvor er…? hedder Dove….? Dette er rigtig vigtigt ord for med dette kan det hjælpe dig med at sætte mindre sætninger sammen som for eksempel – hvor er toilettet ? som på italiensk vil være Dove la toaletta ?
Når du skal rundt på din ferie i Italien er det godt at kende de italienske ord for højre, venstre, nord, syd, øst, vest, togstation, busstop osv. – skriv dem gerne ned på et stykke papir så du hele tiden har dem lige ved hånden.

Det er altid en rigtig god ide at tage en italiensk ordbog med, der findes mange ordbøger i små størrelser som kan være i en lomme eller en taske, alternativt kan du hente en app ned på din telefon eller tablet. Så er du i hvert fald godt på vej på din ferie i Italien.

Vis mere
Back to top button